Kinderboeken: mens en dier

Ik heb een stelling. Die luidt: ‘in je lievelingskinderboek zit het thema van je leven’. Want juist daarom spreekt het je zo aan. Je weet dat als kind natuurlijk nog niet, maar terugkijkend blijkt de rode draad van je (gevoels)leven bijzonder vaak ook een centrale rol te spelen in het geliefde kinderboek. Voor mijzelf is dat evident.

Als kind was ik verslingerd aan ‘Geheimen van het Wilde Woud’ van Tonke Dragt. Die geheimzinnige wildernis waar zich een andere wereld schuil houdt met eigen regels en wetten, een bron van wijsheid maar ook van gevaar. Niet liever wilde ik dan door die wouden dwalen, en leven bij de ‘mannen en vrouwen in het groen’. Of ‘Sajo en haar bevervolkje’ van Grijze Uil, het verhaal van het indianenmeisje dat liefdevol twee jonge bevertjes verzorgt, maar die uiteindelijk vrij moet laten. Het zijn beide boeken waarin ons verlangen naar de wildernis, en de onmogelijkheid daar echt deel aan te nemen, een onderliggend thema vormt. In mijn werkzame leven heeft zich dat vertaald in onderzoek en actie om de natuur en haar bewoners beter te leren kennen en te beschermen, ook het thema van mijn kinderboeken. Die gaan dan ook allemaal over de bijzondere rol die wilde dieren spelen in ons leven. Of dat nu de mensen-etende tijger is of de knuffelbare panda in de dierentuin.

Hoera, een pandajong! Gouden boekje door Jet Bakels tekst en Thé Tjong-Khing illustraties, uitgeverij Rubinstein 2020. Uitgave ter gelegenheid van de geboorte van het pandajong in Ouwehands Dierenpark.

Jet Bakels, Xing Ya en Wu Wen gaan logeren, Ill. Thé Tjong-Khing, Uitgeverij Rubinstein, ISBN 978 90 476 2291 8 (€ 7,50)

Het verlegen pandabeertje Xing Ya wordt uitgenodigd door de Koning om naar Nederland te komen. Hij wil graag zijn buurmeisje Wu Wen meenemen, maar zij is bang voor het onbekende land. Met liefdevolle gedichtjes weet hij Wu Wen over te halen. Ze nemen afscheid en vertrekken met een speciaal pandavliegtuig. Maar hoe worden ze ontvangen? Is er wel bamboe om te eten en zijn de andere dieren wel aardig? En wat vinden ze zelf van die rare Nederlandse koeien en de zwijgzame meneer tijger?

Het verhaal raakt ook aan onze angst voor het onbekende en de vooroordelen die dan al snel de kop opsteken.

Xing Ya en Wu Wen gaan logeren is geïnspireerd op de twee reuzenpanda’s die van China naar Nederland komen. De reuzenpanda’s worden in het voorjaar van 2017 in Ouwehands Dierenpark verwacht.

Jet Bakels, Luna, strijd om een verdwaalde orka

Uitgeverij J.H. Gottmer, ISBN 978 90 257 4740 4 (€ 16,95)

Bezoek ook de website: www.orkaluna.nl

Luna is genomineerd voor de Kinderboekenwinkelprijs 2011!

Menseneters

Jet Bakels en Annemarie Boer,

koninklijke tijgers en heilige haaien, Uitgeverij Leopold, ISBN 978 90 258 4644 2 (€ 15,95)

Bekroond met Vlag en Wimpel 2006

Hoe tem je een leeuw? Van welp tot circusartiest

Jet Bakels,

Uitgeverij Leopold, ISBN 902 58 512 74 (€ 13,95)

Gouden Chapiteausleutel 2008 (de Nederlandse circusprijs)