Publicaties

Dier, Mens en Traditie. Zwemmende honden, zingende twatwa’s en pronkende paarden. Redactie Jet Bakels en Shirley Jaarsma, Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Uitgave door het Natuurhistorisch en het Kenniscentrum, ISBN 978-9—73424-20-3, 2021, 72pp. Download via www.immaterieelerfgoed.nl/kennisbank

Publicatie Sharing Stories. On the Intercultural Dialogue on the Protection of Species, samen met Gerard A. Persoon. In: Culture and Conservation. Investigating the Linkage between Biodiversity Protection and Cultural Values and Practises. Arcus Foundation, Cambridge & New York, 2016.

Europa’s indrukwekkendste wilde dier

De beer is los

De beer heeft een imagoprobleem: hij is een knuffel, een troeteldier. Dat beeld moet nodig bijgesteld, want de beer is helemaal niet lief. In de Pyreneeën weten ze dat maar al te goed.

Lees meer..........

Door Jet Bakels & Anne-Marie Boer

Klik om het boek te downloaden

Het verbond met de tijger - visies op mensetende dieren in Kerinci, Sumatra

Jet Bakels

No. 93

ISBN 90-5789-047-X

378 pp., Leiden 2000

Weinig dieren hebben de menselijke verbeelding zo geprikkeld als de tijger. De tijger is gracieus en geheimzinnig, sterk en angstaanjagend, en bovenal is hij een menseneter. Waar de tijger voorkomt hebben mensen hem het onderwerp gemaakt van verhalen, dansen, rituelen, taboes en gedragsregels.

Deze geven, soms op poëtische wijze, uitdrukking aan een sterke verbondenheid met dit dier maar dienen eveneens om het schrikbeeld van een tijgeraanval te bezweren. Opmerkelijk is dat de tijger zelden wordt beschouwd als een kwaadaardig wezen. In Kerinci, een streek in het berggebied van Centraal-Sumatra, is de tijger vooral een voorouder. Mythen vertellen van een verbond, dat mensen ooit sloten en dat tot op heden van kracht is. Hierin werd vastgelegd dat beide partijen elkaar moeten respecteren en elkaar nooit zomaar mogen aanvallen. Alleen mensen die de traditionele leefregels overtreden worden door de tijger gestraft. Zo is de tijger op Sumatra meer een bewaker van de sociale orde dan een bedreiging voor de mens.

Vanuit een cultureel-antropologische invalshoek wordt in dit boek een wereld beschreven waarin mythe en realiteit nauw met elkaar zijn verweven. Het boek is hiermee ook een schets van een verdwijnende wereld.

Klik op de artikelen om ze te lezen.

Om een uitgebreide lijst van publicaties door Jet Bakels te zien, klik hier.