De kracht van quilt

De kracht van quilt

Van Twente tot New York 2008 TwentseWelle, Enschede. 

Openingsexpositie ven het nieuwe museum over de verhalen achter verschillende quilttradities en over de textielindustrie in Twente. Onderdeel hiervan was een verzameling quilts uit New York over de aanslag op 9/11, die i.s.m. de Amerikaanse Art Quilt Association naar Enschede werd gehaald,  evenals diverse textiele kunstwerken. Met vormgeefster Saskia Meulendijks.

De geschiedenis van de quilts en het patchwork kwam tot uitdrukking in een parade van onverwachte figuren, dansende harlekijns, een Javaanse prins en deftige dames in avondkledij. Deze opstelling symboliseerde de verschillende functies van quilts en patchwork, zoals bescherming tegen kou, de verdediging tegen pijlen, schoonheid, armoede en de magische betekenis van sommige kleding.

Prachtige en heel bijzondere quilts waren te zien uit de collecties van onder andere TwentseWelle, de Oudheidkamer Twente en kasteel Twickel te Delden, alsmede het Rijksmuseum te Amsterdam, het Openluchtmuseum Arnhem, het Gemeentemuseum Den Haag, en het museum Volkenkunde in Leiden.