Hoe tem je een leeuw?

Hoe tem je een leeuw?

Dieren in het circus 2007 Natuur Historisch Museum Rotterdam

Expositie over de geschiedenis en de hedendaagse praktijk van dieren in het circus, i.s.m. vormgeverbureau Ars Longa. Daarna reizend naar de natuurhistorische musea in Leeuwarden en Maastricht (2008-2009).

Deze grote tentoonstelling gaf een overzicht van de geschiedenis van dieren in het circus en haakte in op de maatschappelijke discussie over het welzijn van circusdieren. Er werden opgezette (circus)dieren, talloze oude foto’s en unieke circusparafernalia getoond. Ook was er veel aandacht voor de hedendaagse circuspraktijk, de vriendschappelijke relatie tussen dierentrainer en zijn dieren en de wijze waarop hij zijn nummer instudeert. Hierbij stond de Engelsman Alex Lacey (foto met leeuw) en de dierentrainers van het Nederlandse circus Renz centraal.

Voor 'Hoe tem ik een leeuw' en de gelijknamige expositie werd Jet Bakels in 2008 de Gouden Chapiteausleutel toegekend, de jaarlijkse circusprijs, vanwege 'haar bijzondere verdiensten voor de verbreiding van kennis over dieren in het circus'.

Het hooggeëerde museumpubliek maakte kennis met de eerste circuspaarden, met blaffende zeeleeuwen en vriendelijke olifanten. De bezoeker leerde hoe een trainer tegenwoordig zijn dieren verzorgt en dresseert, dat de zweep en de stok niet dienen om te slaan, waarom  een leeuw zijn muil openspert en hoe je een ijsbeer aan de trompet krijgt. Ook werden bezoekers zelf op de proef gesteld: durft u uw hoofd in de muil van een leeuw te steken?