Landschap à la carte

Landschap à la carte

008 Kasteel Groeneveld, Baarn. 

Expositie over de wisselwerking tussen voedselkeuze  en landschap. Hiervoor werd onder andere een digitale tafel ontworpen waarin de ‘ecologische voetstap’ van gerechten interactief werd getoond. Met vormgeverbureau Ars Longa.

Elke dag kiezen we ons eten. We kunnen het zien en proeven. Wat onzichtbaar blijft, is dat we tegelijkertijd ook een landschap kiezen. Voedsel is gebonden aan klimaat, cultuur en de grond waarop men leeft en waarvan men eet. De manier waarop ons eten wordt geproduceerd, bepaalt ook hoe onze omgeving er uitziet. Eigenlijk staat er dus een stukje landschap op onze dagelijkse menukaart. Verantwoordelijk voelen voor landschap hangt nauw samen met bewust zijn van hoe we met voedsel omgaan. Wat betekent het als we ons dit echt gaan realiseren? Zouden wij beter nadenken over wat wij in onze mond stoppen?

De interactieve tentoonstelling Landschap à la carte – een landschap om op te vreten gaf jong en oud inzicht in de relatie tussen voedsel en landschap door de jaren heen.